Het Voortgezet Speciaal Onderwijs
De VSO afdeling biedt onderwijs aan leerlingen van 12 tot 20 jaar. De kerntaak van het VSO op de Fritz Redlschool is het weer op gang brengen van een gestagneerde of onderbroken onderwijsontwikkeling.
Het VSO richt zich op het opbouwen en uitbreiden van schoolgang. Het doel is om de leerling zo kort mogelijk, maar zo lang als nodig is, op de Redl te begeleiden.
Wij creëren een passend onderwijsaanbod voor de leerling, zodat hij of zij het beste uit zichzelf kan halen. Het bieden van maatwerk staat hierbij voorop.
Voor wie
Op het VSO zitten leerlingen die in behandeling zijn bij de afdeling Psychiatrie van het UMC Utrecht, bij de zorglijn Autisme of Stemming, Angst en Trauma van Altrecht GGZ of bij een andere gespecialiseerde GGZ instelling.
Daarnaast zijn er leerlingen die vanuit de Samenwerkingsverbanden worden geplaatst.


Hoe wij werken als schakelschool
De plaatsing op de Fritz Redlschool is gericht op terugkeer naar de school van herkomst, plaatsing op een andere school, arbeid of dagbesteding.
Er zijn verschillende vormen van plaatsing, variërend van korte observatieplekken tot langere plaatsing van maximaal 1½ jaar. Dit is afhankelijk van de gestelde hulpvragen en (onderwijs)doelen. Deze worden o.a. besproken en opgesteld met de leerling en zijn ouders/ verzorgers, de school van herkomst, betrokken behandelaar en kernpartners. Hierbij wordt rekening gehouden met behandeling en therapie.
Er is intensief contact met alle betrokkenen over de vorderingen van de leerling. De essentie van de Fritz Redlschool is het doorstromen van leerlingen naar een passende vervolgplek.
Ik had een mentor die me echt heeft veranderd.
Ze was heel direct tegen me en hielp me met
planningen, vooral weekplanningen.
(leerling, 17 jaar)


Ons onderwijs
Wij bieden onderwijs aan leerlingen variërend van VMBO-TL tot VWO. We sluiten daarbij zoveel mogelijk aan op het passende onderwijsniveau en de onderwijsbehoeften.
Leerlingen volgen theorievakken en praktijkvakken als Sport en Bewegen, Techniek en Koken. Het dagelijkse onderwijs vormt zich door middel van groepsinstructies, mentorlessen, individueel of in groepsverband werken.
Met in achtneming van het fasemodel wordt er vervolgens samen met de leerling, ouders/verzorgers, school van herkomst, begeleiders en de behandelaar een opbouwprogramma gemaakt. Daarin wordt onder andere afgesproken in hoeveel weken de schoolopbouw gerealiseerd kan gaan worden, met welk(e) vak(ken) de leerlingen aan de slag gaat en hoeveel uur de leerling op school aanwezig is. We gaan uit van 1 kind 1 plan.
Fasenmodel ➝


Voor de leerling
Als de Fritz Redlschool tijdelijk jouw school wordt, kan dat best spannend zijn en vragen oproepen. Op deze website proberen wij je een indruk te geven van wat je kunt verwachten.
Voordat je bij ons op school komt, is er een kennismakingsgesprek en een rondleiding door de school. Als je bij ons op school komt, willen wij graag jouw verhaal horen en je helpen met datgene waar je tegenaan bent gelopen. Niets daarin is voor ons raar of vreemd. Wij zien het als een uitdaging om met jou te zoeken naar oplossingen die goed bij jou passen.
Je werkt in één van de drie lokalen en kan in overleg een vaste plek kiezen. Je hebt een eigen plek voor jouw spullen. In een studieplan staat aan hoeveel vakken je werkt en hoeveel uur je op school bent. Naast het leren en werken is er ook ruimte voor ontspannende activiteiten (pianospelen, lezen, spelletje o.i.d). We proberen te voldoen aan wat jij prettig vindt en waarvan wij denken dat het jou kan helpen, zodat je met plezier naar school gaat.
“Ik voelde me erbij horen daar.
Praten hielp mij er bovenop…”
(leerling, 18 jaar)
Aanmelden
Voor aanmelding vindt plaats via de school van herkomst. Hiervoor neemt u contact op met de zorgcoördinator van de school waar uw kind op dit moment is ingeschreven. Via de zorgcoördinator en begeleider passend onderwijs zal er worden gekeken of de Redlschool mogelijk een passende onderwijsplek is voor uw kind.
Om de aanmelding goed en snel in behandeling te kunnen nemen, vragen we u de volgende informatie alvast te verzamelen.
- Concrete methode gebonden didactische startinformatie (cijferlijsten, CITO gegevens)
- Recente psychologische en psychiatrische onderzoeksrapporten
- Recent OPP/
handelingsplannen/ groeidocument/ observatieverslagen
Het team

Denise
VSO teamleider en ondersteuningscoördinator

Katalin
VSO ondersteuningscoördinator

Dido
VSO ondersteuningscoordinator

Mirjam
VSO leerkracht

Seda
VSO Leerkracht

Karin
VSO leerkracht

Leontine
VSO Leerkracht

Agnes
VSO Leerkracht

Marjorie
VSO Leerkracht

Liza
VSO leerkracht

Berend
VSO leerkracht

Hans
VSO leraarondersteuner

Lotte
VSO Orthopedagoog

Gezina
Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP, Schoolpsycholoog

Dominique
VSO/SO Vakleerkracht Bewegingsonderwijs
Heeft u vragen
of wilt u meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen door te bellen of te mailen naar de Fritz Redlschool.